Κονδυλώματα, χλαμύδια, έρπης: Τα συμπτώματα των πιο συνηθισμένων ΣΜΝ

Τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια και ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι τα τρία συνηθέστερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Article_show_ce9dcc5021ff5d5a25e3671785d8133d_generic

Εκατομμύρια νέα περιστατικά καταγράφονται παγκοσμίως σε ετήσια βάση. Περίπου 20 εκατομμύρια είναι τα περιστατικά μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Τα ΣΜΝ είναι πιο συχνά σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, κυρίως λόγω της παράλειψης χρήσης προφυλακτικού και της αλλαγής ερωτικών συντρόφων.

Δείτε ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό HPV (κονδυλώματα), τα χλαμύδια και τον έρπη των γεννητικών οργάνων.

1. HPV – κονδυλώματα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, ορισμένα από τα οποία προσβάλλουν την πρωκτογεννητική περιοχή. Από αυτά, κάποια προκαλούν τα δερματικά κονδυλώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό αντιμετωπίζει από μόνο του τη λοίμωξη, χωρίς να υπάρξει καμία επιπλοκή.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εμφανιστούν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (στο πέος, στο όσχεο, στον πρωκτό) δερματικές αναπτύξεις στο χρώμα του δέρματος που δεν πονούν.

2. Χλαμύδια

Δυστυχώς η λοίμωξη δεν εκδηλώνεται πάντα με εμφανή συμπτώματα και αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να μεταδοθεί αθέλητα σε έναν καινούργιο ερωτικό σύντροφο. Όταν εντοπιστεί, η λοίμωξη πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα ώστε να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για τη γονιμότητα.

Συνήθη συμπτώματα που υποδεικνύουν λοίμωξη από χλαμύδια είναι το τσούξιμο κατά την ούρηση και η έκκριση υγρών από τον κόλπο ή το πέος.

3. Έρπης γεννητικών οργάνων

Τα εξανθήματα που προκαλεί ο έρπης συγχέονται συχνά με αυτά που προκαλούν άλλα δερματικά νοσήματα. Πρόκειται συνήθως για φλύκταινες με υγρό που εμφανίζονται σε συστάδες. Μπορεί να εμφανιστούν γύρω από τα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή του πρωκτού και συνοδεύονται από πόνο και πολλές φορές πυρετό ή πονοκέφαλο και οίδημα στα λεμφογάγγλια. Μετά από μερικές ημέρες (έως τέσσερις εβδομάδες) τα εξανθήματα υποχωρούν.

Πηγή: Onmed.gr

Επιστροφή στην κατηγορία Τελευταίες Εξελίξεις

TOP

ΕΥΕΞΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΥΓΕΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ

  • Βρείτε ένα μέλος του δικτύου Iatrica στην περιοχή σας!

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη φροντίδα για την υγεία σας, σε ατομικό ή/και οικογενειακό επίπεδο;